amp templates

Temenjača kod bebe i kako je lečiti?

Temenjača kod bebe i kako je lečiti?

Šta je temenjača?

Temenjača (cradle cap,infantilni seboroični dermatitis,crusta lactea(mlečna krusta)) je naziv za ljuspice na bebinoj glavi (ponekad se pojavljuju i na obrvama, kapcima, iza ušiju, na naborima nosa, vratnim naborima na leđima..)

Čvrste beličasto-žućkaste naslage na poglavini, koža ispod ljuspica je često crvene boje i nadražena, a moguć je i gubitak kose na mestima gde se temenjača pojavila.Temenjača je prolazni, nezarazni poremećaj koji ukoliko se ne uklanja i ne neguje redovno može zahvatiti celu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži.

Temenjača nije razlog za preteranu zabrinutost jer u svoj klasičnom obliku nije opasna za dete, više je problem estetske prirode. 

Koji je uzrok stvaranja temenjače?

Smatra se da postoji multifaktorijalna uzročnost u nastajanju temenjače. Hormon androgen koji se pre rođenja prenosi preko posteljice sa majke na dete i izaziva pojačan rad lojnih žlezda je jedan od uzročnika, ali se smatra da postoji i genetska komponenta u nastanku, odnosno da roditelji imaju suvu i osetljivu kožu. Korišćenje agresivnih sapuna i šampona u nezi bebe mogu provocirati nastanak temenjače. Oslabljen imunološki sistem bebe i stres takođe doprinose nastanku promena na koži bebe.

Koliko je česta pojava temenjače?

Temenjača se pojavljuje kod polovine novorođenčadi i nije znak loših higijenskih navika. Dok se kod nekih javi ubrzo nakon porođaja, moguće je da se prvi put pojavi i kasnije u detinjstvu, ponekad čak i kod dece predškolske dobi. Ipak, najčešće se javlja u toku prve dve godine života Kod nekih nestane vrlo brzo, već nakon jednog uklanjanja, kod druge dece zna biti vrlo uporna i trajati ponekad i više od mesec dana.

Mobirise

Babymed šampon za bebe

Babymed šampon za bebe je specijalno formulisan šampon namenjen za negu kože glave, kao i kose novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Kako tretirati temenjaču?

Ma, naravno, savetujemo da počnete sa korišćenjem Babymed šampona koji je zahvaljujući svom višestruko emolijentnom efektu, namenjena za negu osetljive kože glave bebe. 

Temenjaču je potrebno tretirati jer postoji mogućnost sekundarne infekcije vlasišta, najčešće gljivicom (Malassezia).  

Temenjaču nikako ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osetljive kože. Ukoliko ništa ne pomaže, a temenjača se povećava i proširuje , posetite vašeg lekara.

SHARE THIS PAGE!

POGLEDAJTE I OSTALE BABYMED PROIZVODE

Babymed mleko za telo

Mleko za telo

Babymed mleko za telo za bebe je specijalno formulisano za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Babymed zaštitna krema za bebe sa cink-oksidom

Krema sa cinkom

Babymed zaštitna krema za bebe sa cink-oksidom je specijalno formulisana za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Babymed krema za lice

Krema za lice

Babymed krema za lice za bebe je specijalno formulisano za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

Babymed kupka za bebe

Kupka za bebe

Babymed kupka za bebe zahvaljujući svom višestruko emolijentnom efektu, namenjena je i za negu kože novorođenčadi i dece sa osetljivom, atopičnom kožom sklonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu.

BABYMED

Preuzmite brošuru i detaljno se informišite o svojstvima svih proizvoda Babymed linije medicinske kozmetike za bebe

Kontakt

Celtis Pharm doo

Dalmatinska 115/27,
11000 Beograd,
R Srbija

Tel: (+ 381) 011 4360019

email: office@celtispharm.rs
www.celtispharm.rs
www.babymedcosmetics.rs

Uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu

ICM d.o.o., Donja Ljeljenča 45, 76300 Bijeljina, Bosna i Hercegovina,
email: info@icmdoo.com, tel: +38755227050

Uvoznik i distributer za Severnu Makedoniju

Herbal Plus doel., Bul. Partizanski odredi 236/64-3 reon 59 TC Leptokarija, 1000 Skopje, Severna Makedonija,
email: herbalplus@t.mk, tel: 02/3051770

Uvoznik i distributer za Crnu Goru

Glosarij d.o.o., Vojislavljevića 76, 81000 Podgorica, Crna Gora,
email: info@glosarij.me, tel: +38220642540

Uvoznik i distributer za Belorusiju

ZAO Unifarm, Novodvorskij s/s, 40-1, K, 36, rejon derevni Boljšoe Stiklevo Minskij rejon, 223060 Minskaja oblast, Republic of Belarus

© Copyright 2022 Babymed // Celtis Pharm doo Beograd // All Rights Reserved // Web by Chilli media